Energideklaration
Sedan 2006 är det ett lagkrav för bostadsbyggnader att det ska finnas en utförd energideklaration i samband med en överlåtelse av en fastighet. Ett syfte med energideklarationen är att fastställa byggnadens energianvändning samt att föreslå kostnadsmotiverade energisparåtgärder.
Lagen om Energideklarationer
Enligt lagen (SFS 2006:985) om energideklaration för byggnader är alla specialbyggnader och byggnader med nyttjanderätt i Sverige skyldiga att upprätta en energideklaration före 31 december 2008. Från och med årsskiftet 2008/2009 gäller detta även alla byggnader som säljs eller nyproduceras. Deklarationen är ett bevis på att byggnaden uppfyller gällande regler om effektiv energianvändning och god inomhusmiljö. Syftet är att inventera byggnaden och dess energianvändning och i vilken utsträckning energianvändningen kan effektiviseras/förbättras. Samtidigt tydliggörs i vilken utsträckning byggnadsägaren utfört obligatorisk ventilationskontroll (OVK) och radonmätning.
Ska du köpa hus?
Du som ska köpa ett hus har rätt att få se energideklarationen innan du beslutar dig för att köpa eller inte. Den är till för att hjälpa dig jämföra olika byggnader och se vilken energiklass huset har samt se vilka lönsamma energieffektiviseringsåtgärder som kan genomföras. Om säljaren inte har låtit göra en energideklaration har du som köpare rätt att göra en sådan på säljarens bekostnad. Detta måste ske senast inom sex månader efter tillträdet till byggnaden. Om du som köpare inte kräver din rätt att få deklarationen utförd kan du i ett senare skede själv få bekosta en sådan när du skall sälja bostaden vid ett senare tillfälle. Energideklarationen för en byggnad är giltig i tio år.
Ska du sälja hus?
Du ska låta göra en energideklaration innan du säljer en byggnad. Den ska göras för hela byggnaden även om du bara ska sälja en del av den. En Certifierad Energiexpert upprättar energideklarationen och levererar uppgifterna till Boverkets register. När deklarationen är registrerad lämnar experten den till dig och när byggnaden sålts överlämnas den till den nya ägaren.
Checklista inför energideklarationen
Energiexperten behöver information om byggnaden som ska energideklareras. Ta reda på följande inför deklarationen:
- Ägarförhållanden för fastigheten.
- Fastighetstyp, fastighetsbeteckning, byggår, boyta, biyta etc. Ett taxeringsbevis kan vara till
hjälp här. - Information om uppvärmningssystem och energiförbrukning. Olika typer av uppvärmningssystem kan vara direktverkande el,
fjärrvärme, ved, pellets, flis, solvärme, markvärme, luftvärme, golvvärme, etc. Även typ av styrsystem och installationsår för värmesystem är nödvändigt att ta reda på. Årsförbrukningar står på fakturor eller finns på energibolagens hemsidor. Det går alltid att ringa dem också. - Typ av VA system – kommunalt, enskilt eller samfällighet. Årsförbrukning i kubikmeter och pris per kubikmeter för vatten behövs för energideklarationen.
- Typ av Ventilationssystem – självdrag, ev. våtrumsfläktar, mekaniskt frånluftssystem, mekaniskt från/tilluftssystem eller FTX-system. Mätning görs av frånluftsflöde på ventilationssystem av alla typer utom självdragssystem. Detta görs för att kontrollera att ventilationssystemet fungerar på ett tillfredställande sätt. Vi bedömer också ev. fuktskador i vindsmiljön då mikrobiella skador på vinden kan vara resultat av ett bristfälligt fungerande ventilationssystem.
- Typ av fönster – 2 glas kopplade i båge, 2 glas isolerrutor + 1 ruta eller 3 glas isolerrutor. Ta reda på när fönstren byttes om det gjorts.
- Typ av isolering och tjocklek av vindbjälklag. Om extraisolering gjorts, ta reda på när.
- Om radonmätning utförts, ta fram protokoll från mätningen.
Energiklassificering av byggnader
Energiklass A står för en låg energianvändning och G för en hög. En byggnad som har en energianvändning som motsvarar det krav som ställs på ett nybyggt hus idag får klass C. Energiklassificeringen av byggnader har samma typ av utformning som du kan se på produkter som TV-apparater och kylskåp men det finns en viktig skillnad. I en elektronikbutik finns nästan bara nya moderna produkter och de flesta apparater har energiklass A till C. När det gäller byggnader har vi förstås en hel del som är nya och som har uppförts under de senaste åren. Dessa hamnar likt andra produkter i energiklass A till C. Men de flesta byggnader är äldre än så och därför kommer många byggnader att hamna i klasserna D, E, F eller G, där E är en vanlig energiklass för äldre byggnader.
Certifierad Energiexpert
Energideklarationen ska utföras och godkännas av en certifierad energiexpert. Energiexperten är certifierad av ett av SWEDAC ackrediterat organ för certifiering av energiexperter enligt Boverkets författningssamling. Certifieringen sker i enlighet med ”Lag (2006:985) om energideklaration för byggnader” och ”Förordning (2006:1595) om energideklaration för byggnader”
Boverket
Boverket arbetar för ett hållbart samhälle med bra boende i livskraftiga miljöer. Läs mer om energideklarationer på boverket.se